Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.2 din 2008  
         
  Articol:   EDE TERÉNYI: TRIBUT PENTRU MOZART (2004) – CONCERT PENTRU VIOARĂ ŞI ORCHESTRĂ (COARDE ŞI PERCUŢIE) / EDE TERÉNYI: TRIBUTE FOR MOZART (2004) - CONCERT FOR VIOLIN AND ORCHESTRA (CHORD – PERCUSSION).

Autori:  ECATERINA BANCIU.
 
       
         
  Rezumat:  Geneza lucrării artistice este conectată cu apelul de la radio, transmis din Bucureşti şi adresat maestrului Ede Terényi din Cluj-Napoca, de a compune un concert pentru vioară intitulat Tribut pentru Mozart, cu ocazia celebrării a 250 de ani de la naşterea compozitorului. Concertul trebuia înregistrat în ultimele zile ale lunii decembrie 2004 cu o performanţă de standard înalt: cea a violonistului Alexandru Tomescu, acompaniat de Orchestra Radio, condus de maestrul Horia Andreescu. La o prima vedere, titlul Tribut pentru Mozart, poate fi considerat puţin surprinzător pentru un compozitor al zilelor noastre, dar personalitatea generoasă a compozitorului Eduard Terényi a primit această chemare ca pe o provocare, un gest care va aduce omagiu geniului lui Mozart, de către un frate situat la o distanţă, în timp, de un sfert de mileniu. Legăturile dintre Mozart şi Terényi sunt conectate esoteric; există o dualitate spirituală materializată prin acest concert. În timpul activităţii carierei sale componistice, au existat o serie de artişti din diferite timpuri de care maestrul s-a simţit aproape, printre care Vivaldi, Händel, Bakfark, afinităţi materializate prin lucrări ca şi Vivaldiana, Händeliana, Simfonia Bakfark; totuşi, pentru Mozart, Terényi a simţit admiraţie şi frică. Acum, datoria de a crea un concert în spiritul lui Mozart a căzut pe un compozitor de la începutul secolului al XXI-lea. Intenţia lui EdeTerényi nu este aceea de a adăuga un nou concert la cele pe care le-a compus Mozart. Intenţia lui este de a realiza o lucrare pe care el consideră că însuşi Mozart l-ar fi compus dacă ar fi trăit în timpul şi spaţiul nostru.

Cuvinte-cheie: concert, vioară, orchestră, Mozart, Terényi, analiză, polifonic, cromatic, diatonic, variaţie.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă