Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.1 din 2021  
         
  Articol:   CONCEPTELE „MONUMENTAL” ȘI „MINIATURAL” ÎN ARTE: ISTORIE ȘI MODERNITATE / CONCEPTS “MONUMENTAL” AND “MINIATURE” IN ART: HISTORY AND MODERNITY.

Autori:  MARYNA VARAKUTA, DARYNA KUPINA.
 
       
         
  Rezumat:  DOI: 10.24193/subbmusica.2021.1.07

Published Online: 2021-06-30
Published Print: 2021-06-30
pp. 87-108

FULL PDF

Articolul tratează problema relației dintre noțiunile de „monumental” și „miniatural” în diferitele tipuri de artă. Se remarcă o diviziune foarte condiționată a acestor noțiuni. Aceste noțiuni sunt caracteristice creativității artistice în general și, ca rezultat, determină definițiile de gen ale realizărilor creative în fiecare dintre tipurile de arte. S-a stabilit că rezultatele acestui proces sunt întruchipate direct în sistemul de gen al artei muzicale, care este influențat de acțiunea tendințelor generale și reflectă procesele generale cu un grad semnificativ de mediere. Se remarcă faptul că manifestarea „monumentalului” și „miniaturalului” în diferite tipuri de artă se caracterizează printr-o bază comună, dar modalități diferite de întruchipare, care sunt explicate de diferitele sisteme de mijloace de creație artistică. Variabilitatea istorică a noțiunilor „monumental” și „miniatural” este trasată în conformitate cu schimbarea preferințelor estetice ale unei anumite epoci istorice. Este indicată tendința de unificare a noțiunilor „monumental” și „miniatural” în sistemul artei contemporane ca și concepte speciale, al căror mixaj stabilește pluralismul spațiului cultural postmodern (ideea de spațiu în spațiu).

Cuvinte cheie: artă, monumental, miniatural, sistem de gen, mijloace de expresie
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă