Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.1 din 2020  
         
  Articol:   SEMANTICĂ LUCRĂRII THRENODIES PENTRU PIAN DE FRANZ LISZT ÎN CONCEPTUL PASIUNII / THE SEMANTICS OF FRANZ LISZT’S PIANO THRENODIES WITHIN THE CONCEPT OF PASSION.

Autori:  ALONA BORSHULIAK.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbmusica.2020.1.12

Published Online: 2020-06-30
Published Print: 2020-06-30
pp. 169-182
VIEW PDF: FULL PDF

REZUMAT: Interpretarea unei opere muzicale în spectacolul modern apare ca o problemă acută care provoacă discuții. Datorită teoriei analizei, este posibilă obținerea unei varietăți de interpretări analitice ale unui text muzical. Analiza semantică apare ca una dintre principalele și cele mai promițătoare metode de decodare a structurilor semantice ale lucrărilor a lui Franz Liszt din ultima sa perioadă de creație. Compozitorul creează un nou gen - o piesă îndoliată sau o threnody, prin care reușește să exprime sentimente dureroase legate de evenimente tragice. Liszt folosește cel mai activ simbolurile pasiunii în perioada sa de creație târzie. Pasiunea este interpretată ca un fenomen care preia proprietățile genului pasiunilor și le transformă în principii de gândire, de raționament și de artă dramatică. În Threnodies pentru pian, piese muzical-retorice de exprimare a pasiunii, exprimă ceva secret, sacru și uneori tragic. Iar simbolurile naturii pasiunii lucrării Threnodies reflectă perspectiva tragică a lui Liszt din ultimii săi ani. În consecință, imersiunea în profunzimea semantică a Threnodies în contextul conceptului de pasiune permite atât interpreților instrumentiști, cât și profesorilor să dezvăluie multidimensionalitatea complexități problemelor eterne într-un mod nou care să contribuie la nașterea unui nou sens.

Cuvinte cheie: Threnody, fenomenul pasiunii, simboluri muzicale, principiu de gândire, perspectivă semantică
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă