Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.1 din 2020  
         
  Articol:   DATE ISTORICE PRIVIND MUZICA ARMENILOR DIN TRANSILVANIA / HISTORICAL DATA ON THE MUSIC OF ARMENIANS IN TRANSYVANIA.

Autori:  ÁGOTA BODURIAN.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbmusica.2020.1.07

Published Online: 2020-06-30
Published Print: 2020-06-30
pp. 91-105
VIEW PDF: FULL PDF

REZUMAT: Articolul are ca scop prezentarea muzicii armene - în special muzicii liturgice armene - din Transilvania, pe baza puținelor cercetări efectuate până în momentul prezent și pornind de la cercetările efectuate de către autor, bazate pe unele materiale muzicale descoperite recent. Istoria zbuciumată al poporului armean definește în mare măsură felul în care s-au dezvoltat artele, și, de asemenea, felul în care s-a format aceea cultură vastă și bogată care caracterizează poporul armean, răspândit în întreaga lume. Articolul prezintă succint procesul istoric al migrației și stabilirii armenilor pe meleagurile transilvane, fondarea orașelor, construirea bisericilor armene, apoi asimilarea acestui numeros grup etnic la populația maghiară, treptata transformare intervenită în practicarea cultului religios, trecerea quasi forțată la ritul catolic al armenilor. Lucrarea prezintă de asemenea tradițiile autohtone și influența poporului maghiar, cu care au intrat în contact armenii, atitudinea receptivă reciprocă, interpenetrațiile culturale care au contribuit la schimbarea artei muzicale. Se fac referiri la muzica folclorică, apoi o parte vastă a articolului este dedicată informațiilor legate de muzica religioasă armeană din Transilvania. Articolul - precum s-a menționat mai înainte – prezintă doar succint această tematică puțin cercetată, dar deosebit de interesantă, iar studiul aprofundat al problemei, și analiza manuscriselor descoperite urmează să fie efectuat în cursul studiilor doctorale.

Cuvinte cheie: armean, Transilvania, biserica armeană, muzica liturgică, cântece de comunitate religioase
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă