Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.1 din 2018  
         
  Articol:   COLINDELE DE CRĂCIUN ALE SECOLELOR XIX-XX DIN CÂMPIA TRANSILVANIEI / 19th–20th CENTURY CHRISTMAS CAROLS IN THE TRANSYLVANIAN PLAIN.

Autori:  ZOLTÁN GERGELY.
 
       
         
  Rezumat:  De la mijlocul secolului al XIX-lea, în repertoriul de colinde al maghiarilor din Câmpia Transilvaniei, au început să apară diferite creații muzicale scrise de cantorii și preoții locali. Din punct de vedere muzical, aceste melodii pot fi plasate în cadrul clasicismului și romantismului. Tot în această perioadă, în repertoriile bisericilor protestante s-a înregistrat o creștere a numărului de cântece importate din străinătate, care au fost traduse în limba maghiară. Răspândirea acestora a fost favorizată de  manuscrisele cantorilor, de anumite culegeri de cântece bisericești dar și de mass-media. Prin urmare, o parte din cântecele difuzate prin radio, televiziune și internet, au fost incluse și în repertoriile locale. 

Cuvinte cheie: colinde, maghiari, Câmpia Transilvaniei, secolul al XIX-lea, repertoriu local, traduceri.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă