Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.1 din 2018  
         
  Articol:   TRADIŢII ETNOGRAFICE ŞI ETNOMUZICOLOGICE ÎN SATUL SÂMBRIAŞ (JUD.MUREŞ) - PARTEA 2. / ETHNOGRAPHIC AND FOLK MUSIC TRADITIONS OF JOBBÁGYTELKE (SÂMBRIAŞ) - II. PART -.

Autori:  HENRIETTA CIOBA.
 
       
         
  Rezumat:  Lucrarea Tradiții etnografice şi etnomuzicologice în satul Sâmbriaş descrie un sat din județul Mureş. Cercetarea am început-o încă în liceu, în anul școlar 2012 – 2013. Atunci am colectat date referitoare la tradițiile satului, la costumele tradiționale şi am reuşit să notez 23 de cântece populare cu ajutorul domnului Sinkó András (profesorul meu de folclor în liceu). În primul an, la nivel licenţă am extins lucrarea. Atunci am colectat cântecele, poeziile şi jocurile tradiţionale pentru copii pe care au crescut şi generaţiile mai în vârstă.  După aceea am încercat să pun pe baze ştiinţifice datele existente şi să mai adaug detalii. Am detaliat geneza satului, datele istorice, instituţiile comunitare de tradiţii, grupul de dans şi dansul popular din Sâmbriaş. Am reuşit să notez încă 21 de cântece din care 3 erau înregistrate încă de domnul Balla Antal (decedat). În afară de colectarea mea am mai folosit 28 de cântece care erau colectate şi notate de către etnomuzicologul dr. Almási István. Domnul Almási mi-a permis accesul la rezultatele cercetărilor sale în Arhivul de Folclor din Cluj-Napoca. Nu ar fi fost posibilă realizarea acestei lucrări fără ajutorul doamnei profesor dr. Szenik Ilona. Datorită dânsei cercetarea mea are baze ştiinţifice iar cântecele sunt notate, analizate şi organizate la nivel profesional. Pe lângă acesta ţin să-i mulţumesc profesoarei dr. Köpeczi – Kirkósa Júliánna pentru coordonare, şi cercetătorului Arhivei de Folclor din Cluj-Napoca, dr. Gergely Zoltán pentru ajutor şi nu în ultimul rând informatorilor şi locuitorilor care m-au ajutat să cercetez viaţa satului. 

Cuvinte cheie: folclor, muzică populară, cercetare de muzică populară, analiză muzicală, costume tradiționale, dans popular, tradiții populare
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă