Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.1 din 2018  
         
  Articol:   CREAȚIA COMPOZITORULUI GHEORGHE CUCU ÎN MANUSCRIS / GHEORGHE CUCU – THE COMPOSER’S CREATIONS IN MANUSCRIPT.

Autori:  STELIAN IONAȘCU.
 
       
         
  Rezumat:  În anul 1970 apărea la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, ”Cântările Sfintei Liturghii pentru cor mixt” de Gheorghe Cucu, conținând 50 de cântări, reprezentând o parte din creația compozitorilor. În prefața alcătuită de profesorul Nicolae Lungu se specifica faptul că,  ”multe alte cântări ale sale (...) se găsesc publicate în diferite broșuri, manuale sau reviste, iar altele sunt păstrate în manuscris, așteptând lumina tiparului”(Gheorghe Cucu, Cântările Sfintei Liturghii..., București, 1970, p. IV). Asupra acestei creații în manuscris dorim să facem referire în studiul de față, majoritatea lucrărilor fiind păstrate în Biblioteca Academiei Române. Deși  multe partituri au fost publicate și se află în repertoriile corurilor bisericești din țară și din disapora, rămân o serie de lucrări neexplorate și care pot contura mai bine personalitatea compozitorului, dirijorului și profesorului Gheorghe Cucu. 

Cuvinte cheie: cântare corală bisericescă, manuscrise, liturghie psaltică, muzică religioasă, armonie, teoria muzicii, repertoriu, partituri.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă