Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.1 din 2018  
         
  Articol:   REFORMA ȘI EFECTELE EI ASUPRA LITURGHIEI BISERICII EVANGHELICE DIN BAVARIA / DIE REFORMATION UND IHRE AUSWIRKUNGEN AUF DIE LITURGIE DER EVANGELISCHEN KIRCHE IN BAYERN / THE REFORMATION AND ITS IMPACT ON THE LITURGY OF THE PROTESTANT CHURCH IN BAVARIA.

Autori:  ZSUZSANNA MOLNÁR.
 
       
         
  Rezumat:  La începutul lucrării Reforma și efectele ei asupra liturghiei bisericii evanghelice din Bavaria” este explicat pe scurt, importanța fundamentală, pe care a avut-o muzica pentru întregul proces de reformă, prin opiniile celor trei mari reformatori, Luther, Calvin și Zwingli asupra muzicii din timpul slujbei. Se acordă o atenție deosebită vieții și muncii lui Martin Luther, care prin cărțile sale cu cântece, a jucat un rol important în istoria reformei. Luther a privit muzica, ca pe un dar a lui Dumnezeu, motiv pentru care, a încercat să echivaleze cuvântul Lui prin muzică. Multe dintre inovațiile sale pot fi găsite, chiar și astăzi, în liturghia bavareză, care pe lângă totalitatea cânturilor din misă, care rămân constante în timpul anului ecleziastic (ordinarium missae), mai conține și elemente, care se schimbă în timpul aceluiași an (Proprium). După ce, cele patru rânduieli ale liturghiei protestante bavareze au fost comparate, au existat sugestii, despre modul în care anumite părți individuale ale liturghiei, ar putea fi transformate muzical.

Cuvinte cheie: Martin Luther, Carte cu cântece evanghelice din Bavaria, Reformă, Liturghie evanghelică, Cărți cu cântece, Johann Walter, Frații Moravi, Rânduiala slujbei religioase, Evoluția cărților cu cântece evanghelice
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă