Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.1 din 2018  
         
  Articol:   DEZ-MĂRGINIRI ARTISTICE: IRINEL ANGHEL ȘI REALITATEA FICTIVĂ / ARTISTIC DIS-LIMITATIONS: IRINEL ANGHEL AND FICTIONAL REALITY.

Autori:  ELMIRA SEBAT.
 
       
         
  Rezumat:  La începutul secolului XXI, granițele între diferitele modalități de exprimare artistică se clatină, dând naștere unei noi specii – din ce în ce mai clar conturate –, cea a artistului „hibrid“ sau „total“ (all-round artist). Acesta este deopotrivă creator și performer, muzician, artist vizual, dansator, regizor și oferă creații aproape de nedesfăcut în părți componente. În perimetrul autohton, Irinel Anghel își asumă acestă non-disciplinaritate și această creație cu granițe dizolvate, pe care o consideră a fi arta-experiență: ea nu își repetă proiectele, nu este interesată de direcțiile cunoscute, de soluțiile deja acceptate, de mòdele artistice și nici de confortul intelectual și emoțional. Nu vrea să placă neapărat, ci, asumându-și rolul de artist-radar, care nu se teme de forma de deranj artistic sau de cea de artă-ironie, restabilește, prin aparente dezechilibrări, echilibrul cultural al momentului. 

Cuvinte-cheie: artist hibrid; artă-experiență; deranj artistic; non-disciplinaritate; artist-radar ; artă-ironie.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă