Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.1 din 2018  
         
  Articol:   MESAJE DINCOLO DE PARTITURA, ORI SEMNIFICAȚII CODATE IN SIMFONIILE LUI MAHLER / MESSAGES BEYOND THE SCORE, OR ENCODED MEANINGS IN MAHLER’S SYMPHONIES.

Autori:  ECATERINA BANCIU.
 
       
         
  Rezumat:  Oare solitudinea deliberat aleasă în cele trei Komponierhäuschen pe parcursul verilor de creație vor reuși să-l izoleze și să-l elibereze pe compozitor de muzica dirijată pe parcursul stagiunilor? Sau, asemenea castelelor bântuite de fantasme, simfoniile sale vor ascunde în labirintul lor personalități muzicale apuse, lăsând prin teme, uneori doar frânturi transfigurate, mărturia admirației și devotamentului său pentru destinele frânte. Celor care vor descoperi abia după decenii forța copleșitoare a muzicii sale, Mahler va reprezenta revelația perfecțiunii în multiplele și diversele sale roluri și măști originale, dar și prin surprizele la întâlnirea cu teme dragi lui și implicit nouă – ale celor mari și dispăruți. Demersul acestui studiu a pornit de la impactul muzicii lui Mahler, așa cum desigur și-ar fi dorit-o el însuși; se știe că s‑a dezis, nu o dată, de programele inițiale ale simfoniilor sale, iar descifrările enigmelor sale antropomorfice creează tot atâtea conexiuni între ceea ce semnifică pre-sign – cercetarea unor evenimente biografice sau socio-politice declanșatoare, act-sign – specificul mijloacelor de comunicare ale acestora și post-sign - interpretarea lor hermeneutică și istorică. 

Cuvinte cheie: Mahler, simfonii, citate-simbol.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă