Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.1 din 2017  
         
  Articol:   O VIZIUNE ANALITICĂ A ORATORIULUI LIRIC CÂNTECE DE VREMUIRE DE VALENTIN TIMARU / ANALYTICAL VIEW ON THE LYRICAL ORATORIO CÂNTECE DE VREMUIRE (SONGS OF CHANGE) BY VALENTIN TIMARU.

Autori:  EMANUELA-FABIOLA PRIP.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbmusica.2017.1.20

Published Online: 2017-06-20
Published Print: 2017-06-30
pp. 279-288

FULL PDF

ABSTRACT:
Oratoriul liric Cântece de vremuire pentru cor mixt, cor de copii şi orchestră, a fost compus în anul 1979 şi revizuit în 1982. Textul este alcătuit de compozitor, în spiritul versurilor populare româneşti, şi înfățişează scene definitorii pentru viața omului: naşterea, nunta, moartea. Lucrarea este structurată pentapartit (Abua – Prolog, La curțile jocului, La porțile dorului, Ciobănaş de la miori şi Descântecul zorilor – Epilog), fiecare mişcare rezonând cu evenimente semnificative din traiectoria vieții. Aşadar naşterea, copilăria, nunta şi moartea sunt evocate prin cântece de leagăn, de copii, de nuntă şi de înmormântare.

Cuvinte cheie: Timaru, Cântece de vremuire, vocal-simfonic, oratoriu, folclor.

REFERENCES

Fochi, Adrian, Miorița, Academy Publishing house, București, 1964.
Ghişa Lucian, Oratoriul românesc (The Romanian Oratorio), MediaMusica, Cluj-Napoca, 2012.
Sîrghi Elena, Particularitățile funcționale și structurale ale Cântecului de leagăn din spațiul folcloric ale Republicii Moldova (The Functional and Structural Particularities of the Lullaby in the Folkloric Area of the Republic of Moldova), Doctoral Thesis, The Academy of Music, Theater and Plastic Arts, Chişinău, 2016, pdf format.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă