Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.1 din 2016  
         
  Articol:   PATTERN-UL PAJULUI - PERSONAJE ŞI CONTEXTE ÎN TEATRUL LIRIC. CAZUL “CHERUBIN D’AMORE...” / THE PATTERN OF THE PAGE – CHARACTERS AND CONTEXTS WITHIN THE LYRIC THEATRE. THE CASE OF “CHERUBIN D’AMORE...”).

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:   Studiul are ca subiect o incursiune în variaţiunile pattern-ului PAJULUI, ca personaj secundar cvasi prezent în teatrul liric. Conferind diverse faţete acestui personaj generic, de la simpla prezenţă decorativă, convenţională până la roluri semnificative în deturnarea acţiunii dramatice, compozitorii şi libretiştii de operă l-au încadrat în ecuaţia dramaturgic muzicală, ca element-satelit, pozitiv. Am identificat în prima parte a studiului personajele paj din câteva opere romantice reprezentative ale secolului 19: Rigoletto, Bal mascat, Don Carlo, Anna Bolena, Hughenoţii, Der Rosenkavalier. Prezentarea lor este succintă, deoarece am ales să reliefez esenţialul, elementele definitorii (nume, tip de voce, eventuale momente solistice şi/ sau puncte-cheie în desfăşurarea scenariului), riscând o abordare de tip “dicţionar”. Partea a doua este un “studiu de caz”, referindu-se detaliat la personajul Cherubino din capodopera mozartiană Le Nozze di Figaro. Departe de a fi exhaustiv, studiul de faţă se doreşte a fi o compensare şi o deschidere spre abordări similare ale unor personaje pe nedrept minimalizate, atât din punct de vedere interpretativ, cât şi al analizei teoretice.

Cuvinte cheie: paj, personaj, opera, teatru liric, cavaler, Curte nobiliară, Cherubino, Mozart, Beaumarchais.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă