Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.1 din 2016  
         
  Articol:   LISZT – IDEALURI PROGRAMATICE : ARMONII POETICE SI RELIGIOASE / LISZT – PROGRAMATIC IDEALS: HARMONIES POÉTIQUES ET RÉLIGIEUSES.

Autori:  ECATERINA BANCIU.
 
       
         
  Rezumat:   După ani de peregrinări în glorie şi deziluzii sentimentale, pianistul virtuoz matur, „fiul rătăcitor”, îşi găseşte patria, identitatea, şi se retrage pentru a crea. Apelează din nou la vechea muză, versurile poetului Lamartine, şi în răgazul unui scurt popas într-o viaţă tumultuoasă, dă naştere unei pagini fermecătoare pianistice. Punctul de plecare a fost o lucrare monopartită din tinereţe (1833) ce purta acelaşi titlu şi pe care Liszt, după douăzeci de ani, o va desăvârşi într-un ciclu de zece piese. Va crea o „reminiscenţă” proprie, în care părţi ce evocă amintiri despre evenimente şi personalităţi care i-au marcat viaţa se vor succeda printre cele de rugăciune ale unui suflet aflat în solitudine ce îşi converteşte existenţa „într-un imn mut adresat Divinităţii şi speranţei” (Lamartine). 

 Cuvinte cheie: Liszt, Lamartine, poezie, religie, pian, Chopin, Carolyne Wittgenstein
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă