Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.1 din 2015  
         
  Articol:   CÂNTECE DE CRĂCIUN COMUNE ALE MAGHIARILOR ŞI ROMÂNILOR ÎN CÂMPIA TRANSILVANIEI / COMMON CHRISTMAS SONGS OF HUNGARIANS AND ROMANIANS IN THE TRANSYLVANIAN PLAIN.

Autori:  ZOLTÁN GERGELY.
 
       
         
  Rezumat:   Până la mijlocul secolului al XX-lea, colindatul a fost unul dintre cele mai răspândite obiceiuri de Crăciun ale maghiarilor. Chiar dacă, în unele comunităţi din Ardeal şi Moldova, obiceiul a fost practicat doar până la sfârşitul secolului XX, în Câmpia Transilvaniei îl putem întâlni şi în prezent. Datorită relaţiilor interetnice proprii acestor zone, în repertoriul de Crăciun al maghiarilor întâlnim şi câteva melodii şi texte de origine română. Scopul studiului meu este prezentarea şi analiza acestora. 

Cuvinte cheie: Câmpia Transilvaniei, relaţii interetnice, colindat, români, maghiari.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă