Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.1 din 2015  
         
  Articol:   IMPORTANŢA IMPROVIZAŢIEI PENTRU DANSURILE DE TIP ETNOGRAFIC. MIC STUDIU DE CAZ: CĂLUŞUL / THE SIGNIFICANCE OF IMPROVISATION IN THE ETHNOGRAPHIC TYPE DANCES. A SHORT CASE STUDY: THE CĂLUŞ.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:   Improvizaţia este unul dintre procesele coreutice cu foarte mare importanţă pentru natura folclorică a dansurilor tradiţionale şi ea ar trebuie să aibă aceeaşi importanţă şi în cadrul dansurilor de tip etnografic, ca elemente ale unei patrimonializări sustenabile. După o introducere bibligrafică relativ consistentă, centrată de unul dintre studiile întreprinse cu precădere pe materialul de dans românesc, articolul aduce în atenţie un mic studdiu de caz asupra modalităţilor prin care improvizaţia se manifestă în dansurile integrate în ritualul Căluşului. Decelarea la nivelul textelor de dans şi a co-textelor acestuia a mecanismelor prin care se manifestă improvizaţia are drept scop relevarea importanţei pe care acest proces o are în cadrul refolclorizării dansurilor de tip etnografic.

Cuvinte cheie: improvizaţie, Căluş, dans tradiţional, dans de tip etnografic, compoziţie, gramatica dansului, patrimonializare, folclorism
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă