Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.1 din 2015  
         
  Articol:   VARIAŢIUNI SIMFONICE PENTRU ORCHESTRĂ DE SIGISMUND TODUŢĂ – CONSIDERAŢII ISTORICE ŞI STILISTICE / SYMPHONIC VARIATIONS FOR ORCHESTRA BY SIGISMUND TODUŢĂ – HISTORICAL AND STYLISTIC CONSIDERATIONS.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  În 1940, când a compus Variaţiunile simfonice pentru orchestră pe un cântec popular „ Trecui valea” S. Toduţă se afla la începutul carierei. Era profesor la Blaj, avea aproximativ 8 diplome printre care şi cea de doctor în stilistică. Premiul II la concursul de compoziţie G. Enescu pe care l-a primit cu recunoştinţă de la comisia prezidată de însăşi maestrul Enescu, a constituit „primul mare impuls pentru a continua drumul început” după cum afirma el însuşi. Lucrarea ar putea fi numită din punct de vedere al recunoaşterii talentului său, opusul numărul 1. Au urmat alte şi alte premii, creaţia sa atingând maturitatea stilistică începând cu deceniul al V-lea al secolului XX. Lucrarea îşi propune să evidenţieze existenţa unor elemente stilistice care anticipă viitorul mare simfonist şi creator de frumos muzical care a fost S. Toduţă, în contextul tulbure al evenimentelor istorice ale Transilvaniei acelor ani. 

Cuvinte cheie: creaţia lui S.Toduţă, compozitori transilvăneni, 1940, Variaţiuni Simfonice
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă