Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.1 din 2015  
         
  Articol:   VIAŢA CULTURALĂ A CLUJULUI ÎN PRIMA JUMĂTATE A SECOLULUI XX / THE CULTURAL LIFE OF CLUJ IN THE FIRST HALF OF THE 20TH CENTURY.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:   Vorbim tot mai des, cu orgolioasă insistenţă, despre secolul XX ca despre perioada cea mai agitată şi mai contradictorie din întreaga istorie a culturii universale. Tradiţiile culturale ale unei naţiuni reprezintă un punct de legătură între creaţiile şi practicile societăţilor trecutului şi prezent, o expresie a spiritualităţii şi sufletului lor. Identitatea culturală românească, aflată permanent într-o continuă schimbare, păstrează o strânsă legătură cu evenimentele istorice anterioare. Viitorul unei societăţi depinde în mare parte de modul în care istoria culturală este percepută şi interpretată de către conştiinţa colectivă. În perioada interbelică din România, a existat o preocupare intensă pentru integrarea culturii naţionale româneşti în spaţiul european. Prima jumătate a secolului XX este pe bună dreptate considerată ca fiind epoca de aur a culturii române, aceasta atingând nivelul maxim de afirmare pe plan internaţional.

Cuvinte-cheie: cultură, muzică, Operă, Teatru, Conservator, orchestră simfonică, artişti, dirijori, compozitori, concerte, actori
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă