Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.1 din 2014  
         
  Articol:   JANKO, OPERA FOLK PE CARE LISZT N-A MAI SCRIS-O NICIODATĂ / JANKO, THE FOLK OPERA LISZT NEVER WROTE.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  În opera (latentă) a lui Liszt - pe baza corespondenţei lui – se regăseşte proiectul scrierii unei opere cu tematică maghiară, intitulată: Jankó, der ungarische Rosshirt. O caracteristică specială a libretului rezidă în faptul că privind subiectul, tipurile de rol, structura, trimiterile la muzică, se potrivesc cu un gen contemporan, de scurtă durată, autohton, din domeniul teatrului popular. Deşi a stabilit deja cu libretiştii, totuşi nu a scris nici un rând din operă. Aici s-ar putea şi încheia istoria lucrării, însă se naşte o operă, pe deasupra, aproape din pana lui Liszt, deoarece unul dintre muzicienii contemporani lui, Anton G. Rubinstein, amintit ca „Liszt-ul rus” pune libretul pe muzică, sub titlul: Kinder der Heide. Predarea libretului are oare urme muzicale sau istorice? Se regăsesc în el indicaţii muzicale maghiare? Respectiv, în ce măsură putem vorbi de „naşterea” unui gen hibrid, de lumea caracteristică a operei populare?

Cuvinte cheie: opera, lucrări de scenă, muzica secolului al 19-lea, couleur locale, teatru popular, Franz Liszt, Anton Rubinstein.

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă