Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.1 din 2014  
         
  Articol:   „ESTE EMOŢIE ŞI PUTERE CEEA CE TRANSMITEM PRIN MUZICĂ” / “IT IS EMOTION AND STRENGTH THAT WE ARE CONVEYING THROUGH MUSIC”.

Autori:  ADÉL FEKETE.
 
       
         
  Rezumat:  Dirijoarea canadiană Keri-Lynn Wilson şi-a început studiile muzicale la o vârstă fragedă: primele lecţii de pian le-a primit la trei ani, la care s-au adăugat apoi studiul viorii şi a flautului. Ca tânără flautistă a debutat pe scena prestigioasei săli de concert Carnegie Hall, iar pasiunea pentru muzică s-a perpetuat prin studii de dirijat efectuate alături de maestrul Otto-Werner Mueller la faimoasa şcoală Juilliard din New York. De-alungul carierei sale, Keri-Lynn Wilson a stat în fruntea unor numeroase orchestre şi instituţii de operă din lume, precum Dallas Symphony Orchestra, Toronto Symphony, Los Angeles Philharmonic, Gewandhaus Orchestra, Simón Bolívar Symphony Orchestra, Vienna Staatsoper, Bolshoi Theatre, Arena di Verona şi Israeli Opera. Aflată din nou la pupitrul Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, maestra ne-a acordat un interviu focalizat asupra artei şi carierei dirijorale contemporane, dialogul punctând şi impresii legate de experienţa de a fi dirijat cu succes premiera operei Tannhäuser pe scena clujeană.

Cuvinte cheie: Keri-Lynn Wilson, artă dirijorală, operă, Tannhäuser, sonorităţi orchestrale, Gesamtkunstwerk, cuvânt şi muzică, interviu.

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă