Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.1 din 2013  
         
  Articol:   INCURSIUNI ANALITICE ÎN TREI PIESE PENTRU CLARINET SOLO DE CORNEL ŢĂRANU / ANALYTICAL JOURNEYS IN THREE PIECES FOR CLARINET SOLO BY CORNEL ŢĂRANU.

Autori:  CRISTIAN BENCE-MUK.
 
       
         
  Rezumat:  Trei piese pentru clarinet solo de Cornel Ţăranu poartă amprenta componistică a anilor ‘80 în creaţia compozitorului clujean, subliniind un echilibru perfect – micro şi macrostructural – între construcţie şi libertate. Prima piesă, Toccata ostinato, elaborează un ostinato ritmic pe un sunet repetat, în alternanţă cu un „desen” melodic de esenţă modal-cromatică. Piesa a doua, Improvisazione, a fost scrisă cu mult timp înaintea celorlalte două şi reprezintă un contrast median, în care discursul sonor este eliberat într-o desfăşurare cvasi-improvizatorică. Piesa a treia, Cadenza, are la bază un nucleu generator alcătuit din secundă (mare şi mică) şi cvartă mărită, transpus şi elaborat pe diferite sunete, servind unei expesivităţi apropiate bocetului, sugerat plastic prin glissando-ul descendent.

Cuvinte cheie: clarinet, creaţie, contemporan, nucleu, elaborare, repriză 

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă