Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.1 din 2013  
         
  Articol:   CONCERTUL ROMÂNESC AL LUI LIGETI : DE LA CILINDRII DE CEARĂ LA ORCHESTRA SIMFONICĂ / LIGETI’S ROMANIAN CONCERTO: FROM WAX CYLINDERS TO SYMPHONY ORCHESTRA.

Autori:  BIANCA ŢIPLEA TEMEŞ.
 
       
         
  Rezumat:  Dincolo de înveşmântarea orchestrală a Concertului Românesc, ce evocă în egală măsură muzica inspirată din folclor a lui Bartók şi Enescu, se distinge activitatea lui Ligeti de cercetător, derulată la începutul carierei sale, la Bucureşti, la Institutul de Folclor. Alăturând decupaje din Concertul românesc manuscriselor autorului cu transcripţiile de melodii populare păstrate la Fundaţia Paul Sacher, se poate observa nu doar punctul de origine al acestei lucrări, dar şi procesul prin care Ligeti, „arheologul” a transformat melodiile de pe cilindrii de ceară în sonorităţi orchestrale. Concert românesc reprezintă, pe de o parte, dovada impactului pe care muzica noastră populară l-a avut asupra tânărului compozitor, dar şi modul în care colaborarea cu etnomuzicologul Mircea Chiriac a influenţat scrierea primei ample lucrări orchestrale a lui Ligeti.

Cuvinte cheie: Ligeti, Concert românesc, Institutul de Folclor, Bucureşti, Mircea Chiriac

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă