Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.1 din 2013  
         
  Articol:   ÎNŢELEGEREA RELAŢIEI TEXT-MUZICĂ ÎN LADY MACBETH DIN MŢENSK DE DIMITRI ŞOSTAKOVICI / LA COMPRÉHENSION DE LA RELATION TEXTE – MUSIQUE DANS LADY MACBETH DU DISTRICT DE MTSENSK DE DMITRI CHOSTAKOVITCH.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Studiul de faţă propune o analiză a operei Lady Macbeth din districtul Mţensk de Dmitri Şostakovici din punct de vedere al raportului text-muzică. Demersul de faţă este coordonat în conformitate cu regula hermeneutică, conform căreia întregul trebuie înţeles prin particular, iar particularul prin întreg, această regulă din retorica antică, fiind transferată (potrivit lui Gadamer) prin intermediul hermeneuticii din arta oratorică asupra artei comprehensiunii. Astfel, cercetarea hermeneutică implică şi elemente de retorică, unul dintre acestea fiind pars pro toto, bazat pe principiul de „unitate între selecţie şi combinaţie în formarea imaginii de bază: ca parte care va reprezenta întregul (...)”. Reieşind tocmai din aceste considerente am insistat doar asupra unui număr limitat de exemple muzicale extrase din partitura operei compozitorului rus, pe care le-am considerat însă revelatoare din punct de vedere al raportului text-muzică.„Cuvintele în operă nu pot fi disociate de muzică însă atunci când privim textul partiturii cu ochii şi nu-l auzim cu urechile, multe lucruri par a fi de prost gust.” Acest citat extras dintr-o scrisoare a compozitorului exprimă estetica sa şi principiul care stă la baza operei Lady Macbeth.

Cuvinte cheie: satiră muzicală, text muzical, tragic, comic, hermeneutică, grotesc, folclor muzical, catarctic.

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă