Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.1 din 2012  
         
  Articol:   JUGGLE PENTRU CLARINET ŞI PIAN DE CRISTIAN MARINA – SCHIMBAREA SEMANTICII CREAŢIEI MUZICALE CONTEMPORANE DIN PUNCTUL DE VEDERE AL DIVERSELOR VERSIUNI INSTRUMENTALE / JUGGLE FOR CLARINET AND PIANO BY CRISTIAN MARINA – CHANGING THE SEMANTICS OF CONTEMPORARY MUSICAL CREATION FROM THE POINT OF VIEW OF VARIOUS INSTRUMENTAL VERSIONS.

Autori:  CRISTIAN BENCE-MUK.
 
       
         
  Rezumat:  

Juggle (2005) pentru clarinet şi pian de Cristian Marina este punctul de pornire pentru o altă piesă a compozitorului, şi anume Intorno (2006) pentru clarinet, vioară şi pian. Lucrarea este compusă special şi dedicată Trioului Aperto, obţinând Premiul I la Concursul Internaţional de Compoziţie Aperto, Bucureşti, 2006 (preşedintele juriului: regretatul maestru Ştefan Niculescu). Studiul de faţă analizează principalele diferenţe muzicale dintre versiunile piesei, insistând în debutul demersului analitic asupra largii răspândiri a acestui fenomen (diferite versiuni instrumentale ale aceleiaşi piese) în creaţia muzicală internaţională şi autohtonă a secolelor XX-XXI.

Cuvinte cheie: versiuni, transcripţie, instrumental, clarinet, pian, creaţie, contemporan.

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă