Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.1 din 2012  
         
  Articol:   ELEMENTE ALE DISCURSULUI MUZICAL ÎN FUM (SMOKE) DE DOINA ROTARU / ELEMENTS OF THE MUSICAL DISCOURSE IN FUM (SMOKE) BY DOINA ROTARU.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  

Studiul de faţă reprezintă o analiză a lucrării Fum pentru clarinet solo a compozitoarei române Doina Rotaru, compusă în 1996 şi dedicată clarinetistului Emil Vişenescu. Studiul scoate în evidenţă preferinţele autoarei pentru arhetipurile muzicale străvechi, cum sunt arhetipul timbral aulodic, arhetipul timpului suspendat, arhetipul ornamentului, al glissando-ului. De asemenea, este subliniată modalitatea de articulare a discursului muzical în raport cu principii structurale cu valoare simbolică: forme circulare, forme în spirală, numere sacre. Analiza structurală scoate în evidenţă procedeul variaţiei continue, pornind de la un motiv generator care înglobează aproape toate elementele de limbaj care stau la baza lucrării: ritmica rubato, melodica cromatică, celula „x” enesciană, glissando-ul şi apogiatura.

Cuvinte cheie: Rotaru, Fum, clarinet, solo, analiză, structurală, arhetipuri.

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă