Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.1 din 2012  
         
  Articol:   IRONIA LISZTIANĂ ÎN REPREZENTAREA MEFISTOFELICULUI ÎN CEA DE A TREIA PARTE A SIMFONIEI FAUST / THE LISZTIAN IRONY IN THE PORTRAYAL OF THE MEPHISTOPHELICAL IN THE 3rd PART OF THE FAUST SYMPHONY / DIE LISZTSCHE IRONIE IN DER SCHILDERUNG DES MEPHISTOPHELISCHEN IM DRITTEN TEIL DER FAUST-SYMPHONIE.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  

Cea de a treia parte (Mephistopheles) a Simfoniei Faust de Liszt reprezintă reluarea transformată, caricaturizată a primei părți (Faust), și prin aceasta introducerea nemascată a urâtului și a josnicului în muzică, ca și valori fundamentale etico-estetice în romantism. Prezenta analiză muzicologică dorește să puncteze și să exemplifice procedeele componistice mai importante, prin care materialul tematic prezentat în partea Faust devine batjocorit și desfigurat de caracterul mefistofelic.

Cuvinte cheie: Franz Liszt, Simfonia Faust – partea a III-a, analiză, metamorfoză tematică, valori estetice

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă