Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.1 din 2012  
         
  Articol:   VIAŢA TEATRALĂ ŞI REPERTORIUL TEATRULUI DE MARIONETE DIN ESTERHÁZ / THEATRICAL LIFE AND REPERTOIRE OF THE MARIONETTE THEATRE OF ESTERHÁZ.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  

Operele de marionete, în secolul al 18-lea erau înrudite organic cu curtea-Esterházy şi cu activitatea lui Joseph Haydn. Totodată, ele pot însă transmite valori şi publicului secolului 21. Studiul prezintă istoria spectacolelor de marionete din Esterház. Locul central îl ocupă analiza activităţii teatrului de marionete din Esterház, grupată pe ani, autori şi lucrări. Actualitatea tematicii este susţinută de faptul că în Ungaria sunt prezentate tot mai multe opere de marionete, şi redescoperirea clădirii teatrului de marionete din Fertőd durează şi la ora actuală.Având în vedere faptul că genul operei de marionete nici în ziua de azi nu are literatură de specialitate în limba maghiară, baza bibliografică a studiului o constituie literatura de specialitate în engleză şi germană. Au fost în acelaşi timp prelucrate şi imaginile, documentele de arhivă şi documentele muzicale ale vremii respective. Cu ajutorul lor am putut cunoaşte un teatru de marionete de un nivel unic în epoca sa şi un repertoriu deosebit, întrucât în secolul al 18-lea compozitori de seamă au compus lucrări pentru marionetele din Esterháza.

Cuvinte cheie: Esterháza, opere de marionete, istoria operei, Joseph Haydn, repertoriu

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă