Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.1 din 2012  
         
  Articol:   CÂNTECE TRADIŢIONALE DE NUNTĂ DIN ÉSZAK-MEZŐSÉG (CÂMPIA TRANSILVANIEI DE NORD) / TYPICAL WEDDING TUNES OF THE NORTHERN-MEZŐSÉG (CÂMPIA TRANSILVANIEI).

Autori:  ZOLTÁN GERGELY.
 
       
         
  Rezumat:  

Ritualurile tradiţionale de nuntă în zona Észak-Mezőség (Câmpia Transilvaniei de Nord) se aseamănă în mare parte cu obiceiurile de nuntă ale întregii populaţii maghiare. În timpul fiecărei nunţi, versurile melodiilor cântate exprimă specificul acelui eveniment. Seria de melodii cântate de obicei la nuntă diferă de la o zonă geografică din Mezőség la alta, câteodată chiar de la un sat la altul. Cea mai grozavă colecţie de cântece aparţine satului Szék (Sic). Unele dintre acestea pot fi găsite de asemenea în colecţia de cântece tradiţionale de nuntă a comunităţii de români care trăieşte în sat. Dat fiind faptul că s-au strâns unele informaţii în ultima jumătate de secol, procesarea acestor informaţii face posibilă creearea - în paralel cu colecţia de cântece - a unei imagini a evenimentelor tradiţionale şi a obiceiurilor de nuntă din Mezőség, această imagine fiind foarte deformată în prezent.

Cuvinte cheie: nuntă, melodii, Észak-Mezőség, Câmpia Transilvaniei, Szék, căsătorie

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă