Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA IURISPRUDENTIA - Ediţia nr.4 din 2020  
         
  Articol:   ASUPRA EXISTENȚEI ȘI UTILITĂȚII DREPTULUI NATURAL: EVOLUȚIA UNUI CONCEPT / ON THE EVOLUTION OF NATURAL LAW.

Autori:  CRISTINA TOMULEȚ.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/SUBBiur.65(2020).4.30


Published Online: 2021-04-16

pp. 1006-1059

VIEW PDF

FULL PDF

ABSTRACT.
În această lucrare, am abordat conceptul de drept natural, pornind de la analiza unora dintre primele definiții ale sale elaborate de Cicero. Avansând spre istoria recentă, am demonstrat utilitatea acestui concept în contextul confruntării cu sisteme juridice specifice regimurilor dictatoriale. În continuare, am prezentat argumente care demonstrează existența dreptului natural și i-am precizat conținutul, făcând referire la principiile generale care îl compun și care fundamentează dreptul pozitiv, și la importanța sa în ce privește respectarea drepturilor fundamentale. În ultima parte a acestei lucrări, am analizat confruntarea dintre curentul iusnaturalist și pozitivismul juridic în scopul de a sublinia și mai clar trăsăturile dreptului natural. Nu în ultimul rând, am subliniat importanța de a opta la nivel de mentalitate juridică pentru curentul iusnaturalist în vederea prevenirii sau eradicării unor sisteme juridice vădit contrare dreptului natural.
Cuvinte-cheie: drept natural; dreptate; drept pozitiv; stat de drept; revoluție; totalitarism; iunsaturalism; pozitivism juridic.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă