Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA IURISPRUDENTIA - Ediţia nr.4 din 2020  
         
  Articol:   CĂLĂTORIE PRIN TRECUT ȘI PREZENT. CĂSĂTORIA ȘI REGIMURILE MATRIMONIALE / JOURNEY THROUGH THE PAST AND THE PRESENT. MARRIAGE AND MATRIMONIAL REGIMES.

Autori:  CARMEN OANA MIHĂILĂ.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/SUBBiur.65(2020).4.17


Published Online: 2021-04-16

pp. 567-608

VIEW PDF

FULL PDF

ABSTRACT.
Căsătoria are cu siguranță o evoluție interesantă, pe alocuri chiar spectaculoasă. Această instituție, legată de cea a familiei, a jucat un rol important în societate de-a lungul evoluției umanității, de la un mijloc de protecție, la alianță, ajungând în timpurile noastre la o uniune consensuală bazată pe dragoste. Societatea și căsătoria, așa cum vom vedea, au o dezvoltare paralelă și orice schimbare în valorile societății umane determină și schimbări în definirea conceptelor de căsătorie și familie. Spre exemplu, scăderea dependenței femeii a avut un rol hotărâtor, aceastea participând moral și financiar la dezvoltarea vieții de cuplu. Schimbările în gestionarea vieții de familie de ordin cultural și ideologic ne aduc în timpurile noastre când se vorbește din ce în ce mai mult despre căsătoriile dintre persoanele de același sex. Fie că evocăm date istorice sau reglementări juridice, fie că ne îndreptăm atenția spre religie, literatură sau artă, uniunea conjugală este sursa de inspirație care a dăinuit în timp.
Cuvinte cheie: căsătorie, logodnă, soți, legea romană, zestre, regim matrimonial.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă