Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA IURISPRUDENTIA - Ediţia nr.4 din 2020  
         
  Articol:   PROCLAMAȚIA DE LA ISLAZ ȘI NAȘTEREA CONSTITUȚIONA¬LISMULUI LIBERAL ROMÂNESC: UN RĂSPUNS DAT PROFESORULUI V. HANGA / PROCLAMATION OF ISLAZ AND THE BIRTH OF THE ROMANIAN LIBERAL CONSTITUTIONALISM: A RESPONSE TO PROFESSOR V. HANGA.

Autori:  MANUEL GUȚAN.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/SUBBiur.65(2020).4.31


Published Online: 2021-04-16

pp. 366-394

VIEW PDF

FULL PDF

ABSTRACT.
Acest articol este un răspuns analitic și hermeneutic la adresa ideilor esențiale ale Profesorului Vladimir Hange în legătură cu Proclamația de la Islaz a Țării Românești de la 1848. A fost această proclamație o veritabilă cartă a drepturilor omului? Vom încerca încerca să susținem contrariul, punctând ethosul particular și lipsa unor țeluri liberale clare. Confirmăm faptul că susținerile Profesorului V. Hanga despre influența „Declarației drepturilor omului și ale cetățeanului” a Revoluției Franceze, dar punctăm influeuța covârșitoare a Consituției Franceze de la 1848. În cele din urmă, din perspectiva filosofului și scriitorului Ion Heliade Rădulescu, propunem o perspectivă hermeneutică ce își dorește să explice conținutul și etosul proclamației.
Cuvinte cheie: Proclamația de la Islaz, consituționalism modern român, transplant constituțional, romanticism, historicism
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă