Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA IURISPRUDENTIA - Ediţia nr.4 din 2020  
         
  Articol:   INFLUENȚA DREPTULUI ROMAN ASUPRA SITUAȚIEI PATRIMONIALE A SOȚULUI SUPRAVIEȚUITOR ÎN MOȘTENIREA LEGALĂ DIN VECHIUL DREPT FRANCEZ SCRIS / THE INFLUENCE OF ROMAN LAW ON THE PATRIMONIAL SITUATION OF THE SURVIVING SPOUSE IN THE INTESTATE SUCCESSION OF FRENCH WRITTEN LAW.

Autori:  ALINA-EMILIA CIORTEA.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/SUBBiur.65(2020).4.4


Published Online: 2021-04-16

pp. 186-211

VIEW PDF

FULL PDF

ABSTRACT.
În vechiul drept francez scris caracteristic Evului Mediu, reglementările în materie succesorală nu au fost dictate exclusiv de regulile de drept roman, ci au fost influențate și de obiceiurile locale din sudul Franței. Dispozițiile legale se îngrijeau ca situația patrimonială a soțului supraviețuitor (cu precădere în cazul văduvei) să nu sufere o schimbare bruscă a modului de trai ulterior decesului partenerului de viață. Avantajele substanțiale de care beneficia acesta erau acordate preponderent prin intermediul unor manifestări juridice aparent voluntare, dar care aveau în substrat credințe și obiceiuri bine înrădăcinate. Normele moștenirii legale și regulile care guvernau desfacerea regimului matrimonial confereau un ajutor patrimonial, însă erau departe de a fi îndestulătoare.
Cuvinte-cheie: vechiul drept francez scris, drept roman, drept de moștenire, succesiunea ab intestato, soț supraviețuitor, regim matrimonial dotal.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă