Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA IURISPRUDENTIA - Ediţia nr.4 din 2020  
         
  Articol:   ORDINEA OAMENILOR LIBERI. O SCURTĂ INCURSIUNE ÎN ISTORIA ANALIZEI ECONOMICE A DREPTULUI/ FREE MEN’S ORDER. A SHORT INCURSION INTO THE HISTORY OF LEGAL ECONOMICS.

Autori:  LUCIAN BERCEA, DAN-ADRIAN CĂRĂMIDARIU.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/SUBBiur.65(2020).4.1


Published Online: 2021-04-16

pp. 39-121

VIEW PDF

FULL PDF

ABSTRACT.
La aproximativ o jumătate de secol de la formarea curentului de gândire juridică care se numește analiza economică a dreptului (law & economics), este foarte clar că aplicarea instrumentelor, ideilor și conceptelor cu care operează știința economică în analiza juridică și evaluarea dreptului pe baza finalităților sale economice constituie o provocare serioasă pentru juriști, chiar și pentru cei din sistemele de common law, unde trebuie căutate originile law & economics. Virulent contestată și, în aceeași măsură, apărată, deconstruită și reformulată, prin aportul sociologiei, al psihologiei și al studiilor comportamentale, analiza economică a dreptului a urmat evoluțiile care au marcat știința economică a ultimelor decenii și a reușit, în cele din urmă, să pătrundă și în acele sisteme și doctrine juridice care au fost, tradițional, refractare la orice încercare de contaminare, mai ales dacă provenea din spațiul anglo-saxon. Studiul de față încearcă să exploreze originile și fundamentul intelectual al analizei economice a dreptului, prezentând, totodată, principalele critici și reconsiderări ale acestui influent curent de gândire, prin referire, pe de o parte, la câteva aplicații ale acestuia, în dreptul proprietății, dreptul contractelor și dreptul societar, și, pe de altă parte, la unele dintre contribuțiile principale, care au marcat curentul în evoluția sa și care ar trebui să reprezinte lecturi de bază pentru juristul care, format într-un sistem de învățământ juridic hiper-pozitivist, caută alternative de înțelegere și aprofundare a dreptului. Altfel spus, studiul de față își propune să contribuie la vehicularea unor idei și a unor nume care au rămas mult prea străine juristului român.
Cuvinte cheie: liberalism economic, analiza economică a dreptului, metoda economică.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă