Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA IURISPRUDENTIA - Ediţia nr.4 din 2019  
         
  Articol:   LAESIO ENORMIS, CODUL CIVIL AUSTRIAC ŞI O AFACERE DE FAMILIE / LAESIO ENORMIS, THE AUSTRIAN CIVIL CODE AND A FAMILY BUSSINESS.

Autori:  MIRCEA-DAN BOB.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/SUBBiur.64(2019).4.2

Published Online: 2019-12-31
Published Print: 2019-12-31
pp. 50-67
VIEW PDF: PDF

O căutare prin arhiva familiei mi-a revelat o serie de contracte de vânzare perfectate de străbunicii mei acum aproape un secol. Clauzele acestora se referă în mod constant la art. 934 Cod civil austriac, privind leziunea enormă. Analiza de față își propune să urmărească aplicarea textului în Transilvania, pornind de la rădăcinile romanistice: cum a pătruns soluția romană în dreptul austriac? Care a fost aplicabilitatea practică a acesteia? Sensul ei roman a fost fidel păstrat? Scopul final va fi acela de a prezenta o evoluție de ordinul istoriei dreptului asupra leziunii, pentru a veni în ajutorul dezbaterilor actuale privindu-i statutul în codul civil român actual.

Cuvinte-cheie: leziune, laesio enormis, drept roman, contracte, vânzare, preț, viciu de consimțământ.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă