Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA IURISPRUDENTIA - Ediţia nr.4 din 2017  
         
  Articol:   DEMOCRAȚIA ROMÂNEASCĂ EXPRIMATĂ ISTORIC DE AUTORITARISMUL ȘEFULUI DE STAT / THE ROMANIAN DEMOCRACY HISTORICALLY EXPRESSED BY THE AUTHORITARIANISM OF THE HEAD OF STATE.

Autori:  RĂZVAN COSMIN ROGHINĂ.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/SUBBiur.62(2017).4.11

Published Online: 2017-12-22
Published Print: 2017-12-22
pp. 248-258

VIEW PDF: DEMOCRAȚIA ROMÂNEASCĂ EXPRIMATĂ ISTORIC …


REZUMAT:
Cu ocazia revizuirii constituționale din 2003, constituantul român a inserat în preambulul legii fundamentale concluzia potrivit căreia poporul român are în sorgintea manifestării sale politice moderne o cultură democratică. Pe cât de entuziastă se poate dovedi această afirmație, pe atât de îndoielnică se poate arăta. Prin prezentul articol vom sublinia, prin prisma unei scurte explorări a istoriei dezvoltării constituționalismului românesc, faptul că democrația românească este mai mult un deziderat la care se tinde la modul declarativ, fiind așezată sub forma unui talisman împotriva unui trecut care trezește, tot sub forma unui discurs, o repugnă față de personalizarea puterii, față de un șef de stat autoritar. În acest fond, art. 1 alin. (3) din Constituție dezvăluie elemente ce traduc paradoxuri ale democrației „tradiționale” românești.

Cuvinte-cheie : democrația românească; transplant constituțional; paradoxuri democratice românești; cultură politică; cultură juridică.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă