Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA IURISPRUDENTIA - Ediţia nr.3 din 2018  
         
  Articol:   DESPRE UTILITATEA FOLOSIRII PRINCIPIULUI PROPORȚIONALITĂȚII ÎN ANALIZA DEPĂȘIRII LIMITELOR PUTERII DISCREȚIONARE A ADMINISTRAȚIEI / ON THE IMPORTANCE OF USING THE PROPORTIONALITY PRINCIPLE IN THE ANALYSIS OF THE LIMITS’ EXCEEDANCE OF THE ADMINISTRATION’S DISCRETIONARY POWER.

Autori:  GEORGETA-BIANCA SPÎRCHEZ, OANA ȘARAMET.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: https://doi.org/10.24193/SUBBiur.63(2018).3.7

Published Online: 2018-12-17
Published Print: 2018-12-28

VIEW PDF

Rezumat: Principiul proporționalității este un principiu fundamental în drept. Creat și dezvoltat mai ales prin intermediul jurisprudenței, doctrinei și legislației germane, a fost ulterior preluat de alte sisteme de drept, nu doar din Europa, și nu doar la nivel statal, ci și al organizațiilor internaționale de la nivel mondial și regional. În acest context, prezentul studiu se constituie într-o pledoarie ce subliniază importanța aplicabilității acestui principiu în sfera deciziilor administrative dar și rolul semnificativ pe care ar trebui să îl joace în controlul judecătoresc al acestor decizii, fiind un veritabil mijloc de cenzură al puterii discreționare și, deci, o garanție a statului de drept. Demersul de cercetare întreprins de noi se justifică, în context național, prin aceea că nu există o doctrină internă la fel de bogată precum cea dezvoltată în alte state europene, iar mai apoi, pentru că, apreciem, se impune și în țara noastră „modelarea” unei practici unitare a instanțelor, sub influența exercitată de jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului, respectiv a Curții de Justiție a Uniunii Europene. Pentru aceasta, metodologia cercetării juridice presupune referirea la aspectele de drept comparat cu incidență în problematica supusă analizei noastre, dar mai cu seamă oferirea de exemplificări din practica celor două jurisdicții europene, care să se constituie într-un exemplu de bune practici în privința elementelor de analiză ce se subsumează standardului proporționalității. Cuvinte cheie: interes public, principiul proporționalității, limitele puterii discreționare, principiul legalității, administrația publică
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă