Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA IURISPRUDENTIA - Ediţia nr.3 din 2011  
         
  Articol:   PARADOXURILE JURIDICE ALE BUNEI-CREDINŢE ÎN CONTRACTELE DE CONSUM. PRIVIRE COMPARATIVĂ ÎNTRE SISTEMUL CONTINENTAL ŞI SISTEMUL AMERICAN.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Buna-credinţă, un aparent remediu universal la care recurg, în egală măsură, atât justiţia, cât şi justiţiabilii, nu întruchipează altceva decât unitatea de măsură a moralităţii în spaţiul juridic. În forul justiţiei, acest concept metajuridic îndeplineşte, finalmente, rolul de etalon, funcţie întotdeauna complementară, stabilind minimele şi maximele etice ale comportamentului subiectelor de drept. La debutul demersului nostru vom vedea că, în ciuda polilor ideologici opuşi la care se află relaţiile consumeriste şi dreptul civil, cele dintâi prezintă un „ataşament” juridic recurent faţă de buna-credinţă, concept propriu dreptului civil (I), urmând ca mai apoi să descoperim originea, semnificaţiile şi evoluţia bunei-credinţe în dependenţă de clauzele abuzive prezente în contractele de consum , concomitent cu observarea modului în care rolul acesteia ca normă de control a fost perceput în dreptul german şi în dreptul britanic (II). Având în vedere automatismul ideii potrivit căreia doar buna-credinţă ar fi în măsură să „reteze” clauzele abuzive din contractele încheiate între consumatori şi profesionişti, am analizat paleta doctrinară din dreptul american (III), studiul nostru sfârşind prin a argumenta faptul că deşi în relaţia sa cu dreptul buna-credinţă bifează o prezenţă constantă, aceasta nu se adevereşte decât din perspectiva dreptului continental, şi chiar şi aici conţinutul său este variabil, datorită însăşi factorului moral-social, în dreptul american asistând la un mimetism juridic genuin, avansând astfel ideea că buna-credinţă nu este un principiu sine qua non, inerent tuturor sistemelor de drept (IV).

Cuvinte cheie: buna-credinţă, clauze abuzive, mimetism juridic, analiza economică a dreptului, echitate, dreptul consumaţiei, dreptul continental, dreptul american.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă