Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA IURISPRUDENTIA - Ediţia nr.2 din 2021  
         
  Articol:   CONSIDERAȚII ASUPRA PROIECTULUI PENTRU MODIFICAREA ȘI COMPLETAREA LEGII NR. 287/2009 PRIVIND CODUL CIVIL, A LEGII NR.134/2010 PRIVIND CODUL DE PROCEDURĂ CIVILĂ, PRECUM ȘI A ALTOR ACTE NORMATIVE ÎN MATERIA PROTECȚIEI PERSOANELOR CU DIZABILITĂȚI.

Autori:  ȘERBAN DIACONESCU.
 
       
         
  Rezumat:  DOI: 10.24193/SUBBiur.66(2021).2.2

Published Online: 2021-09-25
Published Print: 2021-10-30
pp. 53-91

FULL PDF

Implementarea în legislația națională a principiilor stabilite prin convenția de la New York din 2007, privind drepturile persoanelor cu dizabilități, deziderat la care face trimitere în considerente decizia Curții Constituționale nr. 601 din 16 iulie 2020, impune o schimbare de paradigmă a reglementării: limitarea capacității de exercițiu sau pierderea capacității de exercițiu va trebui să respecte principiile necesității, proporționalității și subsidiarității. Legiuitorul va trebui să ofere, prin noua reglementare, un sistem de protecție cu geometrie variabilă, care să permită instanței de tutelă să moduleze limitarea capacității în funcție de circumstanțele concrete în care se găsește persoana vulnerabilă atât din perspectiva facultăților mintale cât și din perspectiva situației patrimoniale. Noua reglementare va trebui să găsească un echilibru între predictibilitatea limitelor capacității de exercițiu, reclamată de securitatea circuitului civil, și proporționalitatea măsurilor de protecție, care să se moduleze pe situația concretă a persoanei supusă măsurii și care să fie adecvată pentru situația patrimoniului său.

Cuvinte cheie: drepturile persoanelor cu dizabilități, capacitate civilă, proporționalitatea măsurilor de protecție.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă