Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA IURISPRUDENTIA - Ediţia nr.2 din 2020  
         
  Articol:   JURISDICȚIILE SPORTIVE ȘI JURISDICȚIILE CIVILE ÎNTRE DICȚIE, ADICȚIE ȘI CONTRA-DICȚIE / SPORTS JURISDICTIONS AND CIVIL JURISDICTIONS.

Autori:  SEPTIMIU PUȚ.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/SUBBiur.65(2020).2.3
Published Online: 2020-07-31
Published Print: 2020-07-31
pp. 77-102
FULL PDF

În acord cu natura și specificul său, mișcarea sportivă federală a instituționalizat progresiv o justiție de tip închis care avea ca finalitate soluționarea majorității litigiilor de natură sportivă în sânul ei, după regulile procedurale stabilite și de către organism jurisdicționale interne. Rațiunile unui asemenea deziderat sunt multiple și legitime: înțelegerea naturii și a specificului litigiului, durata procedurilor, evitarea taxele judiciare, posibilitatea alegerii judecătorului s.a. Justiția sportivă se prezintă astăzi ca un sistem jurisdicțional fundamentat deopotrivă pe norme juridice și norme sportive, guvernat de principiile clasice ale procesului echitabil și format din ansamblul comisiilor jurisdicționale cu competențe veritabile în juris-dictio-ul sportiv.

Cuvinte-cheie: justiție privată, litigii sportive, proces echitabil, Dreptul sportului.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă