Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA IURISPRUDENTIA - Ediţia nr.2 din 2012  
         
  Articol:   RISCUL CONTRACTUAL ÎN REGLEMENTAREA NOULUI COD CIVIL / THE CONTRACTUAL RISKS UNDER THE NEW ROMANIAN CIVIL CODE.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  

Articolul de fata urmareste o abordare foarte amanuntita a problematicii riscului contractual in viziunea Noului Cod Civil, reglementare care aduce elemente de noutate importante in aceasta materie. Studiul este bazat pe consideratiile teoretice ale autorului articolului, fiind citate si opiniile altor autori, pe concluziile desprinse din jurisprudenta nationala si europeană in problema riscului contractual, precum si pe elementele de drept comparat relevante. In acest sens au fost avute in vedere, in principal, Codul Civil din Quebec (cel care a si servit model pentru adoptarea Noului Cod Civil Român), Codul Civil Italian, Codul Civil German, Codul Civil din Spania, Elvetia si alte coduri, inclusiv adoptate peste ocean, in Statele Unite ale Americii si in Brazilia. In fine, asa-numitele”coduri civile europene”, adica cele mai importante culegeri de codificare a dreptului european al contractelor (PECL, DCFR, Unidroit) au fost utilizate ca sursa de corectare si model de comparatie a reglementarilor Noului Cod Civil Roman in problematica riscului contractual.

                 Materialul defineste si analizeaza cauzele exoneratoare de raspundere in reglementarea lor actuala, analizeaza incidenta situatiilor de imposibilitate fortuita de executare si consecintele acesteia, prezinta regulile aplicabile in materie de risc contractual (cu opinii proprii si originale ale autorului articolului) si expune, in final, concluziile desprinse dupa cercetarea efectuata, fiind reliefata, in mod esential, solutia diametral opusa oferita de Noul Cod Civil fata de Vechiul Cod Civil in materie de transfer al riscurilor in contractele translative de drepturi reale, si anume res perit debitori.

Articolul era necesar, in opinia noastra, intrucat riscul contractual a fost si este, in continuare, o chestiune care a dat nastere la multe discutii si comentarii in literatura juridica, dezbateri care vor continua, chiar si in conditiile adoptarii Noului Cod Civil Român, care ofera o abordare mai clara a acestor aspecte. Scopul articolului este de a contribui, cu opinii argumentate, la imbunatatirea viziunii asupra problemei riscului contractual si, finalmente, de a conchide cateva linii de principiu ce trebuie avute in vedere sub acest aspect.

 

Cuvinte cheie: risc, risc contractual, imposibilitate fortuită de executare.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă