Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA IURISPRUDENTIA - Ediţia nr.2 din 2010  
         
  Articol:   INFO : CONGRESUL ANUAL AL ASOCIAŢIEI “HENRI CAPITANT” A PRIETENILOR CULTURII JURIDICE FRANCEZE JOURNÉES ROUMAINES – “LES SUCCESSIONS”, BUCUREŞTI ŞI CLUJ-NAPOCA, 23-28 IUNIE 2010.

Autori:  MIRCEA-DAN BOB.
 
       
         
  Rezumat:  Anul 2010 este unul încărcat de semnificaţii pentru relaţiile juridice franco-române, căci Asociaţia Capitant – în al şaptezeci şi cincilea an de existenţă – a acceptat să organizeze congresul său anual internaţional în România. Puţină istorie este necesară pentru înţelegerea momentului. Jurist şi profesor universitar, Henri Capitant a fost una dintre cele mai importante personalităţi ale dreptului civil şi mediului universitar francez. Doctor în drept (1889), agregat al facultăţilor de drept si apoi profesor la Grenoble (1891-1908), a predat la Facultatea de Drept din Paris (1908-1937). A fost, alături de Louis Josserand si Georges Ripert, unul dintre marii prieteni jurişti ai României. Imprimă o nouă direcţie predării şi studierii dreptului civil prin lucrarea „Introduction à l`étude du droit civil` (1897). Opera sa capitală este celebrul „Cours élémentaire de droit civil français”, realizat în colaborare cu Ambroise Colin (3 vol., prima ediţie apărută în 1914). A scris un studiu complex asupra cauzei („La cause des obligations”, 1923) şi a iniţiat culegerea de practică comentată „Grands arrêts de la jurisprudence civile” (actualmente îngrijită de către François Terre şi Yves Lequette) şi „Vocabulaire juridique” (îngrijit de Gérard Cornu şi continuat sub egida Asociaţiei Capitant).  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă