Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA IURISPRUDENTIA - Ediţia nr.1 din 2016  
         
  Articol:   CÂTEVA CONSIDERAȚII CU PRIVIRE LA DEFINIREA FIDUCIEI ÎN CODUL CIVIL ROMÂN.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Codul civil român, intrat în vigoare la 1 octombrie 2011, a fost primul act legislativ care a definit fiducia. Chiar dacă, sporadic şi accidental, această noţiune a fost utilizată de către legiuitorul român şi înainte de 2011, nicio definiţie legală nu a putut fi identificată anterior codului civil. Prezentul articol constituie punctul de pornire în analiza acestei figuri juridice, conţinând scurte consideraţii legate de definirea legală a fiduciei, autorul intenţionând, printr-o serie de articole viitoare, să analizeze critic definiţia legală şi definiţiile doctrinare consacrate acestei operaţiuni. O scurtă incursiune istorică, vizând ”evoluţia” modestă (atât ca întindere în timp cât şi calitativ) a definiţiei fiduciei ”româneşti” cât şi o tentativă de abordare ”sistemică” constituie un prim pas modest în demersul pe care ni l-am propus.

Cuvinte cheie: fiducie, operaţiune juridică, contract, drepturi fiduciare, obligații fiduciare, fond fiduciar, România , cod civil
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă