Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA IURISPRUDENTIA - Ediţia nr.1 din 2012  
         
  Articol:   O VIZIUNE COERENTĂ ASUPRA ACTIVITĂŢII AUTORITĂŢILOR PUBLICE ASUPRA BUNURILOR PE CARE LE DEŢIN / UNE VISION COHÉRENTE DE L’ACTIVITÉ DES AUTORITÉS PUBLIQUES SUR LES BIENS QU’ELLES DÉTIENNENT.

Autori:  OVIDIU PODARU.
 
       
         
  Rezumat:  

„Administraţia pusă faţă în faţă cu bunurile. Ale sale îndeosebi, dar şi ale particularilor. Se desprinde, oare, o conduită principială şi coerentă din analiza acţiunilor sale? La această întrebare îşi propune să răspundă lucrarea de faţă.Mai întâi, administraţia trebuie să pună în valoare bunurile afectate unei utilităţi publice: o regulă simplă şi arhicunoscută ne spune că totalitatea acestor bunuri, domeniul public, este inalienabil. Din păcate, adeseori administraţia găseşte modalităţi (adesea ilicite) de a le scoate de sub protecţia regimului domenial şi de a le înstrăina. Uneori chiar legiuitorul îi dă o mână de ajutor în acest sens.Apoi, administraţia trebuie să rezolve problema bunurilor sale proprietate „privată”. O altă regulă simplă ne spune că acestea sunt guvernate de dreptul comun. Dar cum ar putea, bunăoară, un prefect să-şi înstrăineze sediul – clădirea Prefecturii – construită din resurse extrabugetare? Un asemenea imobil pare mai degrabă inalienabil, cel puţin în fapt. Dar atunci, de ce nu aparţine proprietăţii publice?În fine, administraţia, în dezvoltarea proiectelor sale, se loveşte adesea de bunurile particularilor, care îi sunt necesare. Recurge la expropriere, care se derulează fie prea lent, fie prea repede. De cele mai multe ori particularii se simt lezaţi prin abuzurile administraţiei şi se adresează justiţiei, dar, în acest răstimp, nici interesul public nu se simte prea bine, căci lucrările de utilitate publică trenează sau chiar stagnează.Se poate, deci, caracteriza activitatea administraţiei legată de bunuri ca fiind coerentă şi consecventă? Din păcate, răspunsul nu poate fi decât negativ. Cel puţin în prezent”.

Cuvinte cheie: administraţie, proprietate publică, afectaţiune, inalienabilitate, coerenţă

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă