Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA IURISPRUDENTIA - Ediţia nr.1 din 2008  
         
  Articol:   ARTICOLE : LIMITELE DREPTULUI DE AUTOR - CATEVA CONSIDERATII ASUPRA UTILIZARII ECHITABILE IN DREPTUL COMPARAT.

Autori:  OANA BENTA.
 
       
         
  Rezumat:  Crearea unei opere şi divulgarea ei înseamnă expunerea autorului său către societate, într-o măsură mai mare sau mai mică. Fără îndoială, autorul trebuie protejat împotriva oricărui abuz. Însă, cât de accentuată poate fi această protecţie, astfel încât publicului, destinatar şi consumator al operei, să nu-i fie afectat accesul la informare şi libertatea de exprimare? Toate acestea – libertatea creaţiei şi protejarea ei, libertatea de informare şi exprimare – sunt garantate prin legi fundamentale. Cum se va realiza, în consecinţă, echilibrul dintre ele? Balanţa înclină fie de o parte, fie de cealaltă, în funcţie de sistemul de drept luat în considerare. Analiza noastră vizează limitele care i se impun unui interes privat – al autorului, în beneficiul interesului public, cu justificările şi urmările sale. Utilizarea echitabilă se referă la protejarea destinatarilor unei opere, conturându-se ca un corespondent al dreptului de autor sau al copyright-ului. Soluţiile în materie, oferite de doctrină şi jurisprudenţă, rămân tributare antinomiei dintre public şi privat.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă