Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.Special%20Issue din 2021  
         
  Articol:   THE TRADITIONAL ROMANIAN FOLK DANCE IN ŞIEUŢ, BISTRIŢA-NĂSĂUD COUNTY, AS PART OF THE WINTER TRADITIONS AND CUSTOMS. CAROL SINGERS AND THE “BEER”.

Autori:  PATRICIA-SMARANDA MUREŞAN.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbhist.2021.spiss.11

Published Online: 2021-11-09
Published Print: 2021-11-30
pp. 171-194

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat: Prezentul studiu se concentrează pe obiceiul „Berii”, un eveniment remarcabil care a modelat evoluţia comunităţilor care au făcut parte din Regimentul II de Frontieră Română de la Năsăud, o unitate militară a armatei austriece din Transilvania între secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea. Se concentrează în mod specific asupra satului Şieuţ şi asupra modului detaliat în care acest eveniment social a fost organizat de tinerii satului între Crăciun şi Anul Nou, când tinerii săteni puteau participa la „Berea”, o ocazie importantă de interacţiune socială. Această cercetare se bazează pe o serie de interviuri cu membri activi ai comunităţii de atunci şi de acum şi îşi propune să ofere o imagine de ansamblu asupra semnificaţiei şi structurii personalizate. Conform tradiţiei, în timpul Postului Naşterii Domnului, tinerii urmau chemarea „bucinului” şi se întâlneau la casa unei gazde pentru a planifica evenimentul. Li s-au atribuit rolurile de „vătafi” şi „colceri” care au angajat muzicieni pentru eveniment, în timp ce „căprari” erau responsabili de colectarea patiseriei tradiţionale primite de cântăreţii de colinde. În ajunul Crăciunului, s-au grupat şi au colindat în tot satul. După slujba bisericii de Crăciun, dansul popular tradiţional („Bere”) a început la casa gazdei. Îmbrăcămintea tradiţională festivă, tinerii care colindă sau dansul popular tradiţional masculin din Şieuţ, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, reprezintă elemente ale acestui obicei care au supravieţuit trecerii timpului, integrând tradiţionalul în viaţa modernă.

Cuvinte cheie: Şieuţ, ”Beer”, Şieuţ, ”Bere”, dans popular românesc, tradiţie, colindă.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă