Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.Sp.%20Issue din 2013  
         
  Articol:   „DONATIO PRO MEMORIA”: DONATOARE LAICE ŞI COMEMORAREA LOR ÎN TRANSILVANIA MEDIEVALĂ TÂRZIE. ANALIZA SURSELOR TEXTUALE ŞI VIZUALE / “DONATIO PRO MEMORIA”: LAY AND FEMALE DONORS AND THEIR REMEMBRANCE IN LATE MEDIEVAL TRANSYLVANIA. RESEARCH ON VISUAL AND DOCUMENTARY EVIDENCE.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  În ultimele decenii, studiile medievale au devenit tot mai interesate de cercetarea temei comemorării (memoria) ca fenomen cu multiple manifestări, deosebit de prezent în societatea evului mediu. În concepția epocii memoria era strâns legată de mântuirea personală. Ca urmare, oamenii timpului, bărbați și femei deopotrivă, au investit mult în „programe memoriale” care să le asigure chiar și după moarte prezența în societatea celor vii. Aceștia din urmă, prin rugăciunile lor urmau să-i ajute pe morți în spălarea păcatelor și dobândirea mântuirii. Pentru a-și perpetua memoria postumă, oamenii se străduiau încă din timpul vieții sau in articulo mortis să facă anumite daruri către instituțiile religioase sau semenii lor. Răsplata așteptată consta în liturghii și slujbe, rugăciuni și sufragii pe perioade determinate de timp sau pentru eternitate. Memoria, intim legată de identitatea personală, se baza de asemenea pe stimuli vizuali: inscripții, portete de donatori, pietre de mormânt, blazoane etc. Studiul de față își propune să cerceteze din perspectiva memoriei câteva mărturii transilvănene de la sfârșitul evului mediu. Accentul este pus pe contribuția laicilor și, mai ales, pe acela al femeilor în fondarea unor astfel de „programe memoriale”, urmărindu-se identificarea și evidențierea anumitor strategii specifice (de gen, de clasă sau categorie socială etc.). Sursele folosite sunt în egală măsură documentare (testamente, dona pia, registre sau liste de binefăcători ai instituțiilor religioase) și vizuale (imagini de donatori, mărturii heraldice, inscripții monumentale etc.).

Cuvinte cheie: femei, testamente, daruri pioase, artă memorială, liturghie, patronaj, Transilvania
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă