Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.3 din 2002  
         
  Articol:   RECENZII - GHEORGHE MÂNDRESCU, ARHITECTURA ÎN STIL RENAŞTERE LA BISTRIŢA [DIE RENAISSANCEARCHITEKTUR VON BISTRITZ], CLUJ-NAPOCA: PRESA UNIVERSITARĂ CLUJEANĂ, 1999, 132 P., 178 ILL., TRADUCERE DIN LIMBA GERMANĂ A RECENZIEI APĂRUTĂ ÎN ZEIT.

Autori:  MICHAEL KRONER.
 
       
         
  Rezumat:  Înainte de discutarea cărţii aş vrea să fac câteva remarci asupra felului în care este privită moştenirea culturală a saşilor din Transilvania, de către majoritatea autorităţilor române, a conducătorilor de muzee, a ghizilor turistici şi a istoricilor. Pe de o parte se constată că ea este acceptată, dar pe de altă parte se încearcă a i se ascunde originea. Spre exemplu aşa au putut să constate nemţii şi austriecii care au venit în 1998 la întâlnirea de la Bistriţa, că au revenit într-un oraş în care, de fapt, înainte nu locuiseră saşi. Acest gen de informaţie au citit-o în broşurile înmânate de către oficialităţile care le-au făcut o primire foarte călduroasă. Acest incident nu este însă singular. Asemenea exemple de trecere sub tăcere a realizărilor culturale săseşti se întâlnesc atunci când se vizitează muzeele din oraşele săseşti, în prezentarea documentelor săseşti, dar mai ales în pliantele turistice. Astfel de omisiuni se întâlnesc adesea în istorie. Preluând un gând al doctorului Ernst Wagner, îmi exprim speranţa că o Românie detaşată de prejudecăţi şi de complexe de inferioritate va reuşi să fie conştientă de prezenţa seculară germană din interiorul arcului carpatic şi nu va mai fi o timidă în a spune lucrurilor pe nume.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă