Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.2 din 2020  
         
  Articol:   EVADAREA ÎN TURCIA. MODALITĂŢI ŞI METODE DE TRECERE ILEGALE A FRONTIEREI ÎN TURCIA DIN PERSPECTIVA DOCUMENTELOR SSI (1945-1948) / THE ESCAPE TO TURKEY. WAYS AND METHODS OF ILLEGAL BORDER CROSSINGS INTO TURKEY FROM THE PERSPECTIVE OF SSI DOCUMENTS (1945-1948).

Autori:  DANIELA POPESCU.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbhist.2020.2.07

Published Online: 2020-12-30
Published Print: 2020-12-30
pp. 123-134

FULL PDF

REZUMAT.
Evadarea în Turcia. Modalităţi şi metode de trecere ilegale a frontierei în Turcia din perspectiva documentelor SSI (1945-1948). Primii ani de după preluarea puterii politice de către regimul comunist din România, concomitent cu declanşarea Războiului Rece pe plan internaţional, au vizat mai întâi întregul aparat statal, ajungând să fie resimţit apoi inclusiv la nivelul vieţii cotidiene. Epurările politice şi instituţionale au fost semnalul că vor urma forme de represiune şi teroare, ceea ce a determinat mulţi cetăţeni români să părăsească ţara, doar că, sub atenta supraveghere a Serviciului Special de Informaţii care nu permitea plecarea spre Occident oricui, sigura modalitate de a fugi era în mod fraudulos, una dintre destinaţiile predilecte fiind Turcia iar documentele S.S.I consemnează pentru perioada 1945-1848 un număr impresionant de astfel de cazuri.

Cuvinte-cheie: Treceri frauduloase de frontieră, fugă, comunism, România, Turcia.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă