Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.2 din 2020  
         
  Articol:   ECONOMIA ALTERNATIVĂ: SCHIMBURI INFORMALE ŞI ACTIVITĂŢI CRIMINALE DIN PERSPECTIVA CADRULUI INSTITUŢIONAL AL REGIMULUI COMUNIST / THE ALTERNATIVE ECONOMY: INFORMAL EXCHANGES AND CRIMINAL ACTIVITIES FROM THE PERSPECTIVE OF THE COMMUNIST REGIME’S INSTITUTIONAL FRAMEWORK.

Autori:  VLAD ONACIU.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbhist.2020.2.06

Published Online: 2020-12-30
Published Print: 2020-12-30
pp. 101-121

FULL PDF

REZUMAT.
Economia alternativă: schimburi informale şi activităţi criminale din perspectiva cadrului instituţional al regimului comunist. Penuria a fost una dintre caracteristicile de bază ale comunismului românesc pe tot parcursul său, de la instaurarea regimului şi până la inevitabila sa prăbuşire în 1989. Oamenii au dezvoltat strategii pentru a o depăşi, bazate pe schimburi informale, dând naştere unui sistem economic alternativ. Multe activităţi implicau furtul de la locul de muncă, delapidări, abuzul poziţiei sau chiar traficul. De asemenea, era necesar şi un anumit nivel de încredere între indivizi, care să le permită să colaboreze în ciuda riscurilor. Autorităţile au încercat să restrângă fenomenul prin acţiuni de supraveghere şi flagrante, deoarece afecta economia oficială. Au recurs inclusiv la infiltrarea cozilor de la magazine pentru a culege informaţii despre starea de spirit a populaţiei. În acest articol propunem conceptul umbrelă al ‘economiei alternative’ care să cuprindă şi să descrie aceste fenomene.

Cuvinte cheie: penurie, ‘blat’, economie alternativă, Miliţia, economie secundară, schimb informal.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă