Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.2 din 2020  
         
  Articol:   “CU MARX ÎMPOTRIVA MOSCOVEI”: CULISELE EDITĂRII MANUSCRISELOR LUI KARL MARX DESPRE ROMÂNI / “WITH MARX AGAINST MOSCOW”: THE BACKSTAGE OF EDITING KARL MARX’S MANUSCRIPTS ABOUT ROMANIANS.

Autori:  MARIAN HARIUC.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbhist.2020.2.02

Published Online: 2020-12-30
Published Print: 2020-12-30
pp. 21-41

FULL PDF

REZUMAT.
“Cu Marx împotriva Moscovei”: culisele editării manuscriselor lui Karl Marx despre români. La mijlocul anilor 60, în România democrat-populară a fost publicat o lucrare ce cuprindea manuscrise necunoscute şi scrieri ce aparţineau lui Karl Marx. Conţinutul acestor documente făceau referire la aspecte din trecutul naţional al românilor. Însă redeschiderea controverselor din relaţiile româno-ruse din prima jumătate a secolului al XIX-lea a înregimentat discursul istoric în disensiunile cu sovieticii. Manuscrisele au fost descoperite la Institutul Internaţional de Istorie Socială din Amsterdam de către istoricul polonez Stanislav Schwann. Studiul urmăreşte să stabilească evoluţia tratativelor româno-olandeze, în scopul valorificării manuscriselor şi implicarea mediului istoriografic. Cu toate că problema fost tratată ca fiind una strict politică, proiectul a cunoscut mai multe faze influenţate îndeosebi de schimbările de atitudine ale Institutului olandez. Astfel, un obiectiv important al studiului constă în evidenţierea reacţiilor produse de intenţiile româneşti de aducere la lumină a unor date importante ce i se atribuiau lui Karl Marx. În realitate, sursele însemnările cele mai importante au fost preluate de intelectualul german dintr-o lucrare scrisă de istoricul francez Élias Regnault la mijlocul secolului al XIX-lea. Principalul istoric român implicat în planurile de editare a scrierilor lui Karl Marx a fost Andrei Oţetea. În calitatea sa de director al Institutului de Istorie al Academiei RPR de la Bucureşti, a primit misiunea principală menţinere a legăturilor cu conducerea Institutului de la Amsterdam, condus de A.J.C. Rüter.

Cuvinte cheie: Andrei Oţetea, manuscrise necunoscute, Karl Marx, Institutul Internaţional de Istorie Socială din Amsterdam, Marx despre români.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă