Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.2 din 2019  
         
  Articol:   MOARTEA CA OCAZIE DE A CELEBRA VIAȚA. DISCURSURI FUNEBRE LA ÎNMORMÂNTĂRILE PERSONALITĂȚILOR DIN SIBIU ÎN PERIOADA INTERBELICĂ / DEATH AS AN OCCASION TO CELEBRATE LIFE. COMMEMORATIVE SPEECHES AT FUNERALS OF SIBIU PERSONALITIES IN THE INTERWAR PERIOD.

Autori:  MIHAELA GRANCEA.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbhist.2019.2.07

Published Online: 2019-12-30
Published Print: 2019-12-30
pp. 87-101
VIEW PDF: FULL PDF

În acest studiu ne propunem să evidențiem topografiile emoționale configurate de înmormântările personalităților Sibiului, așa cum apar în discursurile funerare și articolele publicate în presa interbelică din Sibiu. Urmând direcția de cercetare deschisă de Lucien Febvre, subliniem strategiile și tehnicile discursive folosite pentru a avea impact asupra emoțiilor publicului. Relatările din presa vremii confereau o dimensiune semnificativă funeraliilor personalităților, alimentând emoția colectivă. Studiile noastre de caz se focalizează asupra retoricii morții la înmormântarea personalităților săsești Adolf Schullerus (1864-1928), Carl Wolff (1849-1929) și Friedrich Teutsch (1852-1933). În subsidiar, ne referim și la atitudini ale opiniei publice românești, așa cum apar în necroloagele și discursurile funebre ocazionate de moartea lui I. G. Duca și Vasile Goldiș, personalități implicate în procesul de emancipare a românilor transilvăneni.

Cuvinte-cheie: discursuri comemorative, funeraliile personalităților, discursuri funerare ale sașilor și românilor, presa interbelică din Sibiu, moartea liderului.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă